Je stapt je badkamer binnen en daar is het weer: die penetrante rioollucht die je al dagen achtervolgt. Wat betekent deze geur? En belangrijker nog: hoe kom je ervan af? Een vieze lucht in huis duidt vaak op problemen met je riolering. Wacht niet te lang met actie ondernemen, want naast de nare geur brengt rioollucht ook gezondheidsrisico’s met zich mee.

Dit doet rioollucht met je gezondheid

Die verstikkende putlucht beïnvloedt direct je welzijn. Hoofdpijn en misselijkheid zijn vaak de eerste signalen dat er iets mis is. Daarnaast vormen vochtige plekken in je kelder of kruipruimte de perfecte broedplaats voor schimmels en zwammen. Deze tasten niet alleen je woning aan, maar ook je gezondheid.

Stank uit je badkamerafvoer? Dit doe je eraan

Ruik je de stank vooral in je badkamer? Controleer dan direct je afvoeren. Vaak zit het probleem in de wastafel, douche of het bad. Pak een schroevendraaier, draai de sifon los en maak deze grondig schoon. Werkt dat niet? Grijp dan naar de ontstoppingsveer. Vermijd chemische ontstoppingsmiddelen – ze vreten je leidingen aan en veroorzaken problemen in de waterzuivering.

Zo werkt je stankslot (en zo hou je het in topconditie)

Ken je dat borrelende geluid uit je afvoer? Grote kans dat je stankslot niet goed functioneert. Dit onderdeel – ook bekend als waterslot of zwanenhals – vormt een waterbarrière tussen jouw huis en het riool. Gebruik je een wastafel of douche lange tijd niet? Laat dan regelmatig wat water door de afvoer stromen. Zo voorkom je dat het stankslot uitdroogt.

Heel je huis stinkt? Check deze oorzaken

Hangt de rioollucht door je hele woning? Dan spelen mogelijk deze problemen:

  • Je toilet wordt niet goed ontlucht
  • De riolering onder je woning is verstopt
  • Je riool lekt
  • De kruipruimte of kelder ventileert onvoldoende
  • Het ontluchtingssysteem faalt
  • Je hoort een borrelende afvoer

Stop die stank: zo belangrijk is goede ontluchting

Wist je dat water in je riool lucht verplaatst? Die lucht moet ergens heen. Daarom heeft elk huis een ontluchtingspijp op het dak. Check of deze pijp vrij staat van dakramen en dakkapellen. Staat de pijp te dichtbij? Dan waait de stank zo je huis weer in.

Wie lost jouw rioolprobleem op?

Tot aan de aansluiting op het gemeenteriool ben jij verantwoordelijk voor je riolering. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan een loodgieter of rioolspecialist in. Alleen bij problemen met het gemeentelijke netwerk – bijvoorbeeld na straatwerk – lost de gemeente het op. Twijfel je? Meld het probleem dan bij je gemeente.

Ruik je rioollucht? Wacht niet af tot de stank verdwijnt. Spoor de oorzaak op en grijp in. Zo bescherm je niet alleen je neus, maar ook je gezondheid. Lukt het niet om de bron te vinden? Een expert helpt je verder.