Nederland is een van de best beschermde deltagebieden ter wereld, maar toch bestaat er altijd een risico op een dijkdoorbraak. Ongeveer 59% van ons land kan overstromen en meer dan een kwart ligt onder zeeniveau. Wat moet je doen als het water komt? En hoe bereid je je voor op zo’n scenario?

De impact van een dijkdoorbraak

Als een dijk breekt, zijn de gevolgen ernstiger dan wanneer het water over de dijk stroomt. Bij een dijkdoorbraak komt er namelijk veel meer water met grote kracht het land binnen. Het overstroomde gebied is dan ook veel groter dan bij overloping. In sommige gebieden kan het water wel tot 2,5 meter hoog komen te staan.

Directe gevolgen voor je dagelijks leven

Een overstroming heeft niet alleen gevolgen voor je huis, maar voor je hele leefomgeving. Je moet rekening houden met het uitvallen van belangrijke voorzieningen:

  • Onbegaanbare wege
  • Geen toegang tot drinkwater
  • Uitval van elektriciteit
  • Problemen met de riolering
  • Geen gaslevering
  • Geen internet en telefonie

Blijven of evacueren?

Je hebt twee keuzes bij een dreigende overstroming: blijven of vertrekken. Hoewel je eerste reactie misschien is om weg te gaan, is dit niet altijd de beste optie. Als je in een gebied woont waar het water niet te hoog komt, ben je vaak veiliger in je eigen huis op een hogere verdieping. Bij evacuatie loop je het risico vast te komen staan in het verkeer, wat nog gevaarlijker kan zijn.

Veilige plekken in je omgeving

Als je huis te laag ligt, kun je meestal terecht in nabijgelegen openbare gebouwen of kantoren die als vluchtplaats kunnen dienen. Nieuwe gebouwen worden tegenwoordig zelfs zo ontworpen dat ze kunnen functioneren als overstromingsbestendige schuilplaatsen. Deze gebouwen staan vaak op verhoogde locaties.

De rol van hulpdiensten

Bij een overstroming werken verschillende instanties samen om de situatie onder controle te krijgen. Toch moet je er rekening mee houden dat je de eerste uren op jezelf aangewezen kunt zijn. Dit geldt vooral voor moeilijk bereikbare gebieden. Hulpdiensten focussen zich in eerste instantie op de meest kwetsbare gebieden en mensen die directe hulp nodig hebben.

Hoe bereid je je voor?

Het is belangrijk om vooraf te weten wat je moet doen bij een overstroming. Check op de website atlasleefomgeving.nl hoe hoog het water in jouw gebied kan komen. Deze informatie helpt je bij het maken van een plan. Bedenk vooraf waar je naartoe kunt als je moet evacueren en zorg voor een noodpakket met belangrijke spullen.

Het risico op een overstroming in Nederland is klein, maar door klimaatverandering neemt de kans wel toe. Niet alleen door een mogelijke dijkdoorbraak, maar ook door extreme regenval zoals we in 2021 in Limburg zagen. Een goede voorbereiding is daarom geen overbodige luxe. Door je bewust te zijn van de risico’s en te weten wat je moet doen, ben je beter voorbereid als het water onverhoopt toch komt.