Wat is legionella en hoe ontstaat deze bacterie in waterleidingen?
Legionella is een bacterie die in water leeft en onder bepaalde omstandigheden schadelijk kan zijn voor de mens. Deze bacterie gedijt het beste in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Vooral in warmwaterinstallaties, bubbelbaden en koeltorens kan de legionellabacterie snel groeien. Maar hoe ontstaat legionella precies en wat kun jij doen om jezelf te beschermen tegen deze gevaarlijke bacterie?
Hoe kun je ziek worden van legionella?
Je kunt ziek worden van legionella door het inademen van kleine waterdruppeltjes die de bacterie bevatten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het douchen, het sproeien van water in de tuin, of het gebruik van bubbelbaden. Als de bacterie in je longen terechtkomt, leidt dit tot een infectie die bekendstaat als legionellose, of in ernstige gevallen, veteranenziekte (een vorm van longontsteking).
Symptomen van legionellose
De symptomen van een legionella-infectie variëren van mild tot ernstig. In milde gevallen kunnen symptomen lijken op die van een griep, zoals hoofdpijn, spierpijn, en koorts. In ernstige gevallen kan de infectie leiden tot longontsteking met symptomen zoals hoge koorts, koude rillingen, hoesten, en ademhalingsproblemen. Wist je dat de kans op een ernstige infectie groter is als je ouder bent, rookt, of een verzwakt immuunsysteem hebt?
Legionella voorkomen in huis: tips en maatregelen
Legionella voorkomen in huis is cruciaal om de gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Hier zijn enkele belangrijke maatregelen:
- Regelmatig spoelen van waterleidingen: Spoel waterleidingen die weinig worden gebruikt regelmatig door. Gebruik hierbij bij voorkeur warm water van minstens 60 graden Celsius om de bacterie effectief te doden.
- Temperatuurbeheer: Stel je boiler en combiketel in op een temperatuur van minstens 60 graden Celsius en vermijd de ECO-stand, omdat deze ervoor kan zorgen dat het water niet warm genoeg wordt.
- Reiniging en onderhoud: Maak apparaten die water vernevelen, zoals douchekoppen en bubbelbaden, regelmatig schoon en vervang onderdelen zoals doucheslangen periodiek om de opbouw van bacteriën te voorkomen.
- Voorkom stagnatie: Zorg ervoor dat water in leidingen niet langdurig stilstaat. Als je langere tijd afwezig bent geweest, zoals tijdens vakanties, is het verstandig om bij terugkomst de leidingen goed door te spoelen.
Wat te doen bij een legionella besmetting?
Als je vermoedt dat je ziek bent geworden van legionella, schakel dan snel medische hulp in. De diagnose en behandeling bestaan vaak uit het voorschrijven van antibiotica. Hoe sneller je behandeld wordt, hoe beter. Het kan echter enige tijd duren voordat je volledig herstelt van een legionella-infectie.
Bescherm jezelf tegen legionella
Legionella is een potentieel gevaarlijke bacterie die voornamelijk in warm, stilstaand water voorkomt. Door bewust om te gaan met waterinstallaties en preventieve maatregelen te nemen, zoals het regelmatig doorspoelen van leidingen en het instellen van juiste temperaturen, kun je de groei van legionella effectief beperken. Het minimaliseren van blootstelling aan deze bacterie in huis en in publieke instellingen is essentieel om de risico’s op infectie te verminderen.
Voor meer informatie over legionella en preventieve maatregelen, kun je terecht op de websites van het RIVM en de Rijksoverheid (RIVM) (LCI richtlijnen) (RIVM).